Wedstrijd editie 2023

UPDATE: INSCHRIJFPERIODE VERLENGD TOT 7 MEI 2023!

In 2023 organiseert het Initiatief Stadsfotograaf Oosterhout voor de derde keer de verkiezing van de stadsfotograaf van Oosterhout. De Stadsfotograaf brengt de stad Oosterhout in beeld en is een ambassadeur van de stad.

Bij iedere editie van de verkiezing staan de fotografieopdrachten in de verschillende ronden van de wedstrijd in het teken van een hoofdthema. De fotografieopdrachten in de verschillende ronden van de wedstrijd staan in het teken van dit hoofdthema.

In 2023 staat de verkiezing van de nieuwe stadsfotograaf in het teken van het thema “Klimaatadaptatie”.

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie is de mate waarin we de omgeving kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Dit is nodig, omdat verandering van het klimaat zorgt voor een aantal problemen in de huidige samenleving. Harde regenbuien zorgen voor overstromingen, bebouwde omgevingen houden warmte vast en hittegolven zorgen voor uitdroging van de natuur.

Om in de toekomst erger te voorkomen, is het belangrijk dat er maatregelen genomen worden. Maar hoe passen wij, de gemeente Oosterhout en haar inwoners, ons aan nu het klimaat verandert? Hoe zijn wij voorbereid op wat ons te wachten staat?

De stichting Initiatief Stadsfotograaf Oosterhout werkt samen met personen en organisaties in of rondom Oosterhout waarvan de activiteiten in nauw verband staat met het hoofdthema.

Meer informatie over de wedstrijd:

De wedstrijdopzet voor de verkiezing van de stadsfotograaf is gebaseerd op het concept van het televisieprogramma Het perfecte plaatje, dat wordt uitgezonden bij RTL4.

De wedstrijd bestaat uit een tweetal ronden: een kwalificatieronde en een wedstrijdronde.

In de kwalificatieronde kunnen geïnteresseerden die woonachtig zijn in de gemeente Oosterhout (inclusief kerkdorpen) zich aanmelden om deel te nemen. Bij de aanmelding voor de wedstrijd dienen de deelnemers een vijftal foto’s in te sturen. Uit de aanmeldingen kiest de jury een vijftal fotografen die het in de tweede ronde tegen elkaar opnemen.

De tweede ronde van de wedstrijd bestaat uit drie deelronden. In elke deelronde voeren de deelnemers een foto-opdracht uit. Ook in deze deelronden beoordeelt de jury de ingezonden foto’s. Na de drie deelronden zijn er uiteindelijk twee genomineerden over.

De planning voor de verkiezing van de nieuwe stadsfotograaf is als volgt:

Start van de wedstrijd: 1 maart 2023

Informatiebijeenkomst voor deelnemers: 25 april 2023

Sluitingsdatum kwalificatieronde: 7 mei 2023

Start opdrachtenreeks wedstrijdronde: 16 mei 2023

Bekendmaking genomineerden: 14 juli 2023

Tentoonstelling van de foto’s van de genomineerden: augustus 2023

Stemming door de publieksjury: september 2023

Bekendmaking winnaar: 1 oktober 2023

In 2020 is Silvia Struik verkozen als de eerste stadsfotograaf van Oosterhout.

Marco Broos volgde haar in 2021 op als de tweede stadsfotograaf.

Na een zittingsperiode van twee jaar wordt in 2023 een nieuwe stadsfotograaf gekozen. Wordt jij in 2023 de derde stadsfotograaf?

De verkiezing van de stadsfotograaf Oosterhout is in 2020 voor de eerste keer georganiseerd als een burgerinitiatief. In 2021 werd de verkiezing georganiseerd door het Initiatief Stadsfotograaf Oosterhout. Dit initiatief is inmiddels een stichting geworden en organiseert ook in 2023 de verkiezing voor de derde keer stadsfotograaf Oosterhout.

De nieuwe stadsfotograaf wordt in beginsel gekozen voor een zittingsperiode van twee jaar. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om naast de verkiezing ook andere activiteiten te ontplooien als stadsfotograaf.

De exacte wijze van invulling van de zittingsperiode wordt in overleg met de verkozen stadsfotograaf bepaald.

Bij de verkiezing van de stadsfotograaf wordt gebruik gemaakt van een vakjury. Deze vakjury beoordeelt de inzendingen en selecteert uit de inzendingen een tweetal genomineerden.

Het Oosterhoutse publiek kiest uit de genomineerden uiteindelijk haar nieuwe stadsfotograaf.

Stichting Initiatief Stadsfotograaf Oosterhout werk samen met diverse organisaties in of in de buurt van Oosterhout. Op deze pagina vind je een overzicht van de organisaties waarmee het initiatief samenwerkt.

Heb je een vraag over de wedstrijd? Je kunt deze vraag stellen door een mailbericht te versturen naar verkiezing@stadsfotograaf-oosterhout.nl

Wil jij graag Marco Broos opvolgen als stadsfotograaf van Oosterhout en Oosterhout als stadsfotograaf op jouw eigen wijze in beeld willen brengen? We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de wedstrijd. Meer informatie over het deelnemen aan de wedstrijd vind je in de onderstaande documenten.

Je kunt je inschrijven als geïnteresseerde door een mail te sturen naar het mailadres verkiezing@stadsfotograaf-oosterhout.nl, of door het onderstaande inschrijfformulier in te vullen.  Wanneer je je hebt ingeschreven dan houden we je op de hoogte van verdere ontwikkelingen omtrent de wedstrijd.

Inschrijfformulier

    Je kunt je inzending insturen door het aanmeldformulier in te vullen en samen met je foto’s te versturen naar verkiezing@stadsfotograaf-oosterhout.nl.

    Zend je je foto’s liever direct in vanaf de website? Gebruik hiervoor het inzendformulier hieronder.

    Inzendformulier